Amerika za početnike 1

0

Ovo je kratak pregled, bitnih obeležja, koje bi svako trebao da zna o Americi. Ovo je prvi, a biće i drugi deo. Ovo se u stvari zove opšta kultura. Ne morate da volite Ameriku, ali trebalo bi da ste informisani. Krećemo!

  1. STATUE OF LIBERTY – Kip Slobode, je neoklasicistička skulptura na ostrvu Liberti, u Njujorškoj luci u SAD. To je bakarna statua, poklon Francuskog naroda SAD. Posvećena je 28 oktobra 1886 godine. Visoka je ukupno 46m, a od nivoa zemlje, do baklje je visoka 93m. Obnavljana je nekoliko puta, poslednji put 2012 godine. Ona je nacionalni spomenik i pod zaštitom je UNESKO-a, Svetske baštine od 1924 god. Kip predstavlja Liberte – opljačkanu Rimsku boginju Slobode. U desnoj ruci, iznad glave drži baklju, a u levoj ruci drži tablu na kojoj je uklesan datum Američke deklaracije o nezavisnosti – 4 jul 1776. Polomljeni okovi i lanci na stopalima, dok korača, su znak sećanja na ukidanje ropstva. Ona je uvek bila simbol za emigrante, koji dolaze u SAD, sa morske strane iz inostranstva.

2.  AMERIČKA ZASTAVA – se primenjuje od 1777 godine. Ima 13 jednakih crveno-belih linija/pruga, koje predstavljaju 13 kolonija, koje su se pobunile protiv Britanske krune i time postale nezavisne 1776 godine. U gornjem desnom uglu, se nalazi 50 zvezda, u 9 horizontalnih redova sa po 5 i 6 zvezda (naizmenično). Tih 50 zvrzda, predstavlja 50 Američkih Saveznih Država.

3. ABRAHAM LINKOLN – Bio je 16-ti predsednik USA. Rođen je 1809 godine u Kentakiju (SAD). Smatra se najvećim predsednikom u istoriji. Rođen je u skromnoj porodici, školovao se za advokata. Priključio se Republikanskoj stranci, da bi se suprotstavio širenju ropstva. Kada je postao predsednik, južne robovlasničke države su stvorile konfederaciju, jer su želele da se otcepe. Linkolnova vlada je to odbila, i došlo je do Američkog građanskog rata. 1860 je bio izabran za Predsednika. 1862 je Kongres doneo Zakon, po kome je zabranjeno ropstvo. Od 1 januara 1863 godine, svi robovi su proglašeni slobodnim. Izgubio je život u atentatu, od glumca koji je glumio u pozorištu gde je on došao sa suprugom na predstavu.

4.CAPITOL BUILDING – je zgrada Zakonodavstva, Kongresa i Senata. Nalazi se na brdu Kapitol. Tu se nalazi Američka administracija. Prvobitna zgrada je završena 1800 godine, pa je proširivana, dodatnom masivnom kupolom. Kupola je rađena po uzoru na Petrovu baziliku u Vatikanu i Katedralu Svetog Pavla u Londonu. Na vrhu kupole se nalaze zastave. Tu se svake godine, održavaju Predsedničke inauguracije. Takođe se proslavlja i Dan nezavisnosti i koncert za Dan sećanja. Tokom 17 godina, od 1801 do 1817, zgrada je bila korišćena kao crkva. Svakodnevno su bila bogosluženja. Avgusta 1814, Britanci su tokom rata, delimično spalili Kapitol. 1819 je bila rekonstrukcija, a 1904 je potpuno obnovljena. Poslednji put je ojačana decembra 1960 god. U zgradi postoji Američki centar za posetioce, koji je veličine 54000 kvadratnih metara. Ispod nivoa zemlje, su 3 sprata i tu se nalazi igralište, obrazovni deo – eksponati i toalet. Na sredini je Rotonda, kupola koja povezuje Predsednički dom-Senat i Vrhovni sud. Koristi se za svečane događaje. Ostale detalje, pronađite sami.

5. GRB SAD –  Veliki pečat, je u upotrebi od 1782 godine. Ima dve strane. Na PREDNJOJ strani se nalazi Beloglavi orao raširenih krila, koji u kljunu drži belu traku, sa geslom SAD: ” Iz mnogih – jedno “, a u kandžama drži 13 strela i maslinovu grančicu – simbol mira. Iznad orla se nalazi 13 zvezdica u obliku veće zvezde, a na grudima orla je štit – zastava SAD. Na ZADNJOJ strani grba  se nalazi nedovršena piramida iznad koje je Svevideće oko u trouglu. U podnožju piramide je napisana rimskim brojevima 1776 godina – Dan nezavisnosti. Na vrhu grba piše: “On odobrava naš poduhvat”, a u podnožju je natpis:       ” Novi poredak u vekove”.

6. 4 juli – DAN NEZAVISNOSTI – je Dan oslobođenja 13 Engleskih kolonija od Engleske vlasti. Slavi se svake godine, počev od 4 jula 1776 godine, kada je usvojena Deklaracija o nezavisnosti. Obično se tog dana organizuju piknici, bejzbol utakmice, takmičenja u jedenju lubenica i izleti na plaži. Uobičajena hrana su viršle, hamburgeri, kukuruz, salata od kupusa i kolač od jabuka. Preko dana se organizuju parade, a uveče vatrometi.

 

 

7.WASHINGTON MONUMENT je OBELISK, izgrađen u spomen na Džordža Vašingtona, prvog predsednika SAD. Obelisk je kameni pravougaoni stub, napravljen je od mermera, granita i plavog kamena. Najviši obelisk na svetu je visok 170m. Obelisk odražava bezvremenost drevnih civilizacija, strahopoštovanje, poštovanje i zahvalnost nacije prema najbitnijem utemeljitelju i ujedinitelju svih država Amerike. Na vrhu Obeliska je zaštitni aluminijumski vrh. Obelisci su inače postavljani u parovima na ulazima u gradove, hramovima, grobnicama i vezuju se za kult boga Sunca Ra, koji se navodno nalazi u Obelisku. Obelisk takođe simbolizuje i stvaralačku snagu i veruje se da poseduje magičnu zaštitu spomenika, hramova i grobnica.

 

 

8. USTAV SAD – Je najviši pravni akt SAD, ratifikovan 21 juna 1788 godine u Wašingtonu.To je najstariji pisani Ustav na svetu, koji potiče od kraja Američke revolucije 17 septembra 1787. Postao je punovažan 1789, stupio na snagu i još je uvek na snazi.SAD je država Konfederacija država, koje su povezane u Federaciju, u kojoj svaka država ima svoju vlast, ali i zajedničku vlast. Kongres je vrhovni organ vlasti, donosi zakone. Prvi predsednik je Džordž Vašington.

Ovo je prvi deo, a drugi sledi odmah iza ovog dela.

U međuvremenu, možete da pogledate moj video na You Tube , koji je vezan za ovu priču: LINK

Budite različiti. Budite autentični. Budite svoji i slobodni.                                           Na pravom ste mestu. Lepo je kada smo zajedno. 

Ja mogu da ti pomognem da kreneš prema sebi, ja sam Life coach, a ti posle nastavi sam.  Javi se da radimo. Piši na mail: jelena.pitanja@gmail.com     

Da li vam je ovo bilo korisno? Pišite mi i komentarišite!

Ako vam se dopala priča, podelite LINK ove priče prijateljimama!

POSTAVI ODGOVOR

Molim ostavite svoj komentar!
Molim Vas unesite svoje ime ovde