Amerika za početnike 2

0

Ova priča je nastavak prve priče o Americi, Amerika za početnike 1: VIDEO

  1. WHITE HOUSE – BELA KUĆA je službena rezidencija i glavno radno mesto Predsednika SAD u Vašingtonu. Nalazi se Pensilvanijskoj Aveniji broj 1600. Naziv Bela kuća je Rezidencija dobila 1901 godine po ideji Teodora Ruzvelta, zbog njene bele fasade. Bela kuća ima 132 sobe, 35 kupatila, bazen, teniski teren i bioskop. svaki predsednik koji je živeo u Beloj kući, je pomalo menjao njen izgled, ali za svaku promenu je potrebna saglasnost Komiteta za održavanje Bele kuće.

2. Džordž Vašington – Rođen je u Virdžiniji. bio je prvi predsednik SAD i Vrhovni komandant u Američkoj revoluciji. Osnivač je SAD. Jednoglasno je bio izabran za predsednika. Kao predsednik je imao 2 mandata, a treći je odbio. Poznat je kao otac svoje zemlje i kao najbolji predsednik SAD. Umro je u 67-oj godini. Njegov lik se nalazi na novčanici od 1$.

3.BELOGLAVI ORAO je simbol SAD, nacionalna ptica koja se pojavljuje na velikom pečatu, zastavi predsednika i novčanici od 1$. Predsednik Nikson je 1973 godine, stavio Beloglavog orla na  listu ugroženih vrsta, ali, na sreću, četiri decenije kasnije, skinut je sa te liste. Sada, Beloglavi orao ima stabilnu populaciju.

4.PLANINA RAŠMOR – Mt. Rushmore je monumentalna granitna skulptura koja pokazuje 18-sto metarske skulpture glava, četiri predsednika SAD: Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna. klesanje figura je započeto da bi se povećao turizam u Južnoj Dakoti. Projekat je odobrio Kongres.Rezbarije Američkih predsednika su prikaz prvih 150 godina Američke istorije. Zanimljivo je to, da ni jedan radnik koji je radio na klesanju ovog spomenika, nije poginuo, a bilo ih je 400.

5.LINKOLNOV MEMORIJALNI CENTAR – LIncoln Monument je Američki nacionalni spomenik u čast 16-om Predsedniku SAD. Zgrada je u obliku Grčkog dorskog hvama i sadrži sedeću figuru Abrahama Linkolna. Ovo je mesto mnogih znamenitih govornika a isto tako jedan od najpopularnijih Vašingtonskih atrakcija.

6.UJKA SEM – Uncle Sam je najpoznatiji nacionalni simbol SAD. Senat ga je 1961 godine i zvanično priznao. To je personifikovana figura ali i kritički stav spram američke kulture.

7.LIBERTY BELL je jedna od najvećih svetskih ikona slobode. Nalazi se u Pensilvaniji. Na vrhu zvona je zapisano: “Proglasite slobodu po čitavoj zemlji, svim svojim stanovnicima.” Pri prvoj upotrebi, zvono je puklo. Dva puta je restauirano i dodato mu je više Bakra, da ne bi bilo lomljivo. Takodje mu je dodato i srebro, da bi bio lepši ton zvona. danas se zvono ne koristi, jer se plaše da ne pukne opet, ali zbog natpisa na njemu, upotrebljava se kao simbol.

 

U međuvremenu, možete da pogledate moj video na You Tube , koji je vezan za ovu priču: VIDEO

Budite različiti. Budite autentični. Budite svoji i slobodni.                                           Na pravom ste mestu. Lepo je kada smo zajedno. 

Ja mogu da ti pomognem da kreneš prema sebi, ja sam Life coach, a ti posle nastavi sam.  Javi se da radimo. Piši na mail: jelena.pitanja@gmail.com     

Da li vam je ovo bilo korisno? Pišite mi i komentarišite!

Ako vam se dopala priča, podelite LINK ove priče prijateljimama.

POSTAVI ODGOVOR

Molim ostavite svoj komentar!
Molim Vas unesite svoje ime ovde