SPONZORUŠE NE ŽIVE DUGO

0

Često sam na Instagramu. Tamo mi je zabavno, jer na njemu vidim puno kreativnih i zanimljivih ljudi. Ima i onih drugih. Koji ništa ne rade. Samo su popularni. Ovo je priča o njima.

Ona je sponzoruša. Kraljica instagrama sa velikim brojem pratilaca. Postavlja slike gde je našminkana, sredjene kose, na njoj skupa i firmirana garderobe, skupe cipele. Obično su slike sa dalekih fensi destinacija,… Postavlja slike gde se smeje i poručuje  GOMILI :                     IMA SE – MOŽE SE!!! Sponzoruše ne žive dugo.

Pogledala sam njen profil u nadi da ću videti, kako ona ima divan posao, kako je talentovana za nešto, kako zaradjuje sama za sebe, kako je nezavisna,… Ponadala sam se, da ću možda moći nešto i da naučim od nje. Ništa od toga. Ista priča kao i kod većine sličnih, lepih, operisanih, silikonki, koje ”bogato” žive sa tuđim parama, a ništa ne rade, sem što se slikaju. Šire noge za velike pare i žive kratko.

Ona je žena, devojka, koja je odlučila da bude lep privezak. Igračka. Rob. Predmet u koji se ulaže. Spolja. Silikoni, plastične intervencije, botoksi, nakit, garderoba i sve te ”divne” stvari čine njen život. Uvek je aktivna na Instagramu, jer tu su brojni pratioci, koji svakog minuta sa nestrpljenjem očekuju nove trenutke iz ”njenog” savršenog života.

Meni to ne smeta. To je njen izbor. Meni je sve to zanimljivo, jer mi je profesija da se bavim ljudskim ponašanjem. Za razliku od nje, ja smem da pričam i radim šta hoću, jer ja sam slobodna i nezavisna. Njen izbor je biti ”popularna i obožavana” i finansirana. Prava istina je, da je ona usamljena i željna ljubavi. Ljubav ne dobija od svog sponzora (novac ne može da joj kupi ljubav) pa mora  ljubav da traži virtuelno. Sponzoruše ne žive dugo.

Ova, kao i sve devojke slične njoj, su promenljiva kategorija. Šta to znači? Rok trajanja im je kratak. Dosade vrlo brzo muškarcima koji troše novac na njih. Zato i kažem da one ne ”žive” dugo. Sponzoruše ne žive dugo. Bar ne kod istog parajlije. Poneka, kojoj se ”posreći” da se uda, jer je ostala trudna, ostane možda sa sponzorom malo duže. Ostale koje ne mogu da zatrudne jer im se pokvario aparat, menjaju sponzore često, kao što menjaju mobilne telefone. Jbga.

Danas i sponzori znaju za tu prevaru oko trudnoće, pa često biraju, da im spermatozoidi završe na drugim, bezbednijim mestima. (O tim bezbednim mestima ću pisati uskoro. Prijavite se na moj mail da bi dobili informaciju kada objavim tekst. Hvala.)

Većina njenih pratilaca bi voleli da žive kao ona. Oduševljavaju se i identifikuju sa njenim životom, zamišljaju da je to njihov život, ali, njen život nije njihov život. Primetila sam da se često, zbog te identifikacije, ponašaju kao divlji psi, posebno ako neko nešto loše napiše o njoj. Oni su  prosto ”lojalni”. Često misle da braneći nju, u stvari brane sebe. Ali nije baš tako. Kako to da shvate? Nikako i nikada. To su važni glasači i tapšači. Posmatrači tudjeg života. Branioci i sudije. Komentatori. Lojalni lajkači, koji su svakog minuta dežurni i ukoliko se pojavi neko ko misli drugačije, kreču u linč istog.

A tu je i ON. Muškarac koji se nikada ne vidi. Ne pojavljuje. Ne čuje. A i zašto bi? Zar nije dovoljno to, što ON sve finansira? On je donator. Sponzor. Keš majstor. Radnik pozadinac, čije se zanimanje ne zna, koji se ne eksponira, ali pumpa komplekse svojoj starleti/sponzoruši, i daje joj na značaju, jer, što je ona poznatija, on se bolje oseća. To mu je važno, odlična preporuka za druge, mlađe, nadolazeće sponzoruše. Zašto? Pa sponzoruše ne žive dugo. Brzo postanu dosadne i onda ih sponzor promeni,šutne i njeno mesto zauzme mlađa i gluplja.

E sada poenta.
Ja danas napišem pitanje kraljici instagrama/sponzoruši, ispod njene slike. Provokativno i u mom stilu, malo šaljivo, ali, njoj, očigledno nejasno. Nešto je kao  odgovorila, ali u okviru svojih ne/mogućnosti . Ništa pametno nisam ni očekivala, jer odgovor nije mogla da prepiše iz knjiga, kao što piše postove ispod svojih slika. Nije to bitno. Meni je zanimljivo to, da se mnogim njenim pratiocima nije dopalo što ja bilo šta pitam. Osetili su da joj je teško. Mnogi su se uznemirili. Baš. Mnogi su počeli da je brane, jer su moje pitanje shvatili lično… Ubrzo, kreće linč. Zašto ja nju pratim? Zašto sam zla? Zašto sam ljubomorna? Zašto uopšte bilo šta pitam? Zašto ovo? Zašto ono? Više je oni brane, nego što ona sama sebe brani. A i zašto bi se ona branila? Uspela je svojim lažnim životom da ubedi GOMILU da vredi, pa je i ona sama počela da veruje u to. Valjda joj je lep taj lažni osećaj.

Prošlo je sat vremena i ona me je blokirala. Ne čudi me. Ona voli samo kada je hvale. Ne želi pitanja na koja ne zna da odgovori. A to znači, da joj ipak nije BAŠ svejedno. Lako je biti sponzoruša, a još je lakše biti GLUPA. Bar ne moraš da razmišljaš.                          Daš svoje telo i ”baš” ti je lepo. Slušaš gazdu i sve radiš kako on hoće (platio je) a ti si kao super. Ma važi.

A postoje i oni drugi. Ja ih zovem PIČKE, jer pišu MENI poruke u inbox, a ne JAVNO. Pljuju po kraljici instagrama, hvale me što sam JA napisala ono što mislim, što sam hrabra i što pitam ono što niko drugi ne sme da pita, a posebno me smara to što mi pišu ono što STVARNO misle o njoj.

Zašto to sponzoruši ne napišu? Zašto im je potrebna moja/tuđa podrška?                      Zato što su slabi, nesigurni, neiskreni i zato što umesto da žive svoj, oni su izabrali lakši put, a to je da žive tuđ, lažni život instagram kraljice iluzija.

Stiglo mi je 143 poruke ”podrške” koju nisam ni tražila. Ne treba meni podrška.                    Treba vama odluka da uzmete svoj život u svoje ruke i lajkujete svoj život.                   Sve dok budete pružali podršku drugima, imaćete manje vremena za sebe i svoj život!

PORUKA:                                                                                                                  Živite svoj život. Gledajte sebe. Divite se prvo sebi, a tek onda  drugima.                  Branite prvo sebe, jer drugi to od vas ne traže, a i ako traže, razmislite zašto traže.     Trošite svoje vreme na sebe. Tako ćete  biti srećniji.

Budite različiti. Budite autentični. Budite svoji i slobodni. Na pravom ste mestu. Lepo je kada smo zajedno. Idemo dalje, jer ne znamo drugačije.

Ja mogu da ti pomognem da kreneš prema sebi, a ti posle nastavi sam.                         Javi se da radimo. Piši na mail: jelena.pitanja@gmail.com   

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim ostavite svoj komentar!
Molim Vas unesite svoje ime ovde