ZAŠTO SAM DEBELA ILI MRŠAVA?

5

 

Živimo u vremenu kada biti mršav znači biti lep. Ljudi se bave proučavanjem debljine kroz vekove. Žene su ranije bile jako debele, pa su sa razvijanjem svesti o sebi, postajale sve mršavije. Razmišljam o svojoj težini od rođenja do sada i primećujem ISTE stvari.
Kada sam se rodila, bila sam zdrava, punačka i velika beba. Mama je volela da jede, pa sam i ja bila prikačena na to obilje. Kada sam prohodala, smršala sam i izgledala baš lepo. Vaspitačice iz vrtića su me obožavale. Bila sam baš zgodna.

U osnovnoj školi sam još više smršala, ne zbog škole, nego zbog toga, što sam sa 7 godina dobila brata, pa je ljubomora odradila svoje.

U srednjoj školi su krenuli hormoni i ljubavni problemi, razni životni izazovi, pa sam počela da se gojim. Nisam bila debela, ali sam se zaokruglila. Nisam bila srećna.                                                                                                                                                            Sa fakultetom stižu novi problemi i razočarenja. Učenje, muškarci, posao, sport i treninzi, neki novi ljudi,… Izgleda da sam još uvek znala da se nosim sa tim novitetima, jer sam još uvek izgledala fantastično, zanosno – vrhunski .

E onda sam se udala. Počela sam da se gojim. Nisam ni primećivala kako slažem kilograme. Nisam bila svesna kako izgledam, niti sam mislila na izgled. Bila sam lepa i zgodna ali ne dugo. Brak/mrak.  Muž kontrolor i ljubomorko. Nisam znala to da hendlujem. Počela sam da “nabacujem“ kilograme. Njegovo ponašanje, ograničavanje slobode i stalni pritisak su doveli do toga, da sam počela da koristim hranu kao otpor prema svemu tome. Došla sam do težine od skoro 100kg. Sreća u nesreći je što sam visoka, pa sam se ”vadila” da nisam debela, nego “krupna”.

Do osveščenja je došlo u trenutku, kada mi je prijateljica rekla:“ Baš šteta, što si dozvolila da se toliko ugojiš”. Prvo sam se ljutila, pa udaljavala od nje, pa tešila sebe kao, šta nju briga i kako je nije sramota da mi to kaže ako me voli,… A onda sam shvatila da mi je ona pravi prijatelj.

Ubrzo posle toga sam se razvela i opet postala ona zgodna, stara ja, kao što sam bila pre braka. Sa bivšim mužem su otišli i kilogrami. Ne bih želela da me neko pogrešno shvati. Nije muž kriv za to što sam se ugojila. Kriva sam ja, jer sam pristala da budem u nesrećnom braku (o braku i tim programima drugi put).

Dakle, nema više braka i bračnih igrica, težina je postala idealna, ja se osećam kao pre braka – slobodna sam jer nemam OTPOR. Tada se, ubrzo, spontano, u skladu sa mojom novonastalom idealnom kilažom, pojavio i idealan muškarac, baš onakav kakav mi je u tom trenutku i trebao. Pametan, zgodan, upravo onakav kakvog zaslužujem. Kompatibilan.

Još nešto. Postoje i one premršave žene na kojima bukvalno sve visi. Suše se, bez obzira što u sebe unose ogromnu količinu hrane. Njima je takođe potreban susret sa sobom i otkrivanje problema koji ih muči. Otpora zbog koga se ”jedu”.

Elem, ono što hoću da kažem, po meni, višak ili manjak težine su znaci za uzbunu, jer niste srećni. Težina i hrana nisu problem, već su posledica. To je vaš otpor prema nečemu. Vi u sebi hranite nešto, što vam smeta, što vas jede i što bi vas ubilo, ako mu ne bi davali hranu.

Hajde da otkrijemo šta vam to smeta?                                                                         Šta je to prema čemu imate otpor?

Saznajte zašto ste debeli ili mršavi i zašto ste takvi?
Hočete li da se probudite i osvetlite vaš život?

Napišite mi šta mislite o ovome i počnite napokon da mislite prvo na sebe. Već jednom.

Budite različiti. Budite autentični. Budite svoji i slobodni.                                          Na pravom ste mestu. LEPO JE KADA SMO ZAJEDNO.

 

5 KOMENTARI

  1. Hej, shvatila sam ovih dana slusajuci Anu Bucevic da nesto ne valja sa psihom ako sam debela… Da nije sve u hrani… Pa sam tako googlajuci nasla i ovaj članak o tjelesnoj tezini. Oprosti na pitanju, ali nije mi jasno. Naplaćuješ li ti tu pomoć? Ja iskreno mislim da sam sretna, ali nesto ocito ne stima.

POSTAVI ODGOVOR

Molim ostavite svoj komentar!
Molim Vas unesite svoje ime ovde